Een schilddak, heupdak of schilddak, is een soort dak waarbij alle zijden naar beneden naar de muren lopen, meestal met een vrij lichte helling (hoewel een tentdak per definitie een schilddak is met steil hellende hellingen die naar een top stijgen). Een huis met schilddak heeft dus geen gevels of andere verticale zijden van het dak. Een schilddak of een schilddak is een dakstijl die van alle kanten naar beneden naar de muren loopt en dus geen verticale zijkanten heeft. Het heupdak is na het puntdak de meest gebruikte dakstijl in Noord-Amerika.
Een heupdak is een van de vele dakstijlen die voor woningen worden gebruikt. De gemakkelijkste manier om aan een hip dak te denken, is door je een eenvoudig rechthoekig huis voor te stellen met vier vierkante muren. Een heupdak helt aan alle vier de zijden naar boven en elk vliegtuig komt samen op de top of bergrug. De nok is de horizontale lijn die op het hoogste punt over de lengte van het dak loopt.
Kortom, de nok is het hoogste deel van uw dak en loopt horizontaal. De heupen zijn de schuine delen van het dak die vanaf de nok naar beneden reiken en bij de muurplaten samenkomen. Hoewel heupdaken en zadeldaken over de hele wereld veel voorkomende dakstijlen zijn, heeft elk daarvan een aantal voordelen ten opzichte van de andere. Over het algemeen kost het veel meer materialen, tijd en architecturale ontwerpkenmerken om een hip dak te bouwen dan veel andere dakstijlen.
Om huiseigenaren te helpen beslissen welke dakstijl voor hen geschikt is, laten we de verschillen tussen gevel- en heupdaken eens nader bekijken. Een schilddak, ook wel schilddak of kortweg heupdak genoemd, is een daktype waarbij alle zijden naar beneden naar de muren hellen, meestal met een vrij lichte helling. Met een breed scala aan hoeken en vormen zorgen heupdaken voor een ongeëvenaarde visuele aantrekkingskracht op de daklijn van uw huis. Het huis bestaat uit verschillende heup- en daldaken die zijn gemaakt van glanzend materiaal, waarschijnlijk een soort metaal.
In plaats van harde wind te blokkeren, vermindert het schuine ontwerp van een heupdak de ophef- en schuifeffecten van de wind beter dan een zadeldak. Houd er ook rekening mee dat als u een oud dak vervangt door een nieuw schilddak, u mogelijk verwijderingskosten moet betalen. Omdat ze aan alle kanten van het dak schuin zijn, laten heupdaken lang niet zoveel zolderruimte toe als zadeldaken. Net als het halve heupdak zijn deze daken ook uitstekend geschikt voor het plaatsen van een dakgoot en bieden ze bescherming tegen harde wind.
Kruisheupen liggen loodrecht op L-vormige gebouwen en hun constructie kan worden vergeleken met het samenbrengen van twee hippe dakgebouwen. Zowel hippe als zadeldaken zullen nog jaren een prominente plaats blijven innemen in de meest populaire dakontwerpen. Hoewel heupdaken duurder kunnen zijn om te bouwen dan andere dakontwerpen en ze niet zoveel zolderopslag bieden, wegen de vele voordelen van dit dakontwerp vaak op tegen eventuele kleine nadelen. Op een onregelmatig gevormde structuur kunnen er meer dan vier heupen zijn, die vervolgens kunnen worden afgewisseld met valleien om een heup- en daldak te vormen.
Een variant is het dak met een halve heup of jerkinkop, met geveluiteinden afgekapt door de dakrand van een klein heupuiteinde (of jerkinkop) dat op korte afstand van de dakrand afdaalt.