Omdat ze wat steviger zijn, zijn deze daken een betere keuze voor gebieden met veel wind. Het korte antwoord is ja, schilddaken zijn over het algemeen duurder vanwege hun complexere ontwerpen. Zadeldaken hebben eenvoudigere ontwerpen en minder benodigde bouwmaterialen, dus zijn meestal goedkoper. Het langere antwoord is dat de kosten voor elk huis anders zullen zijn, omdat dit afhangt van meer dan alleen de stijl van het dak.
Een heupdak heeft aan alle vier de zijden hellingen. De zijkanten zijn allemaal even lang en komen aan de bovenkant samen om de rand te vormen. Een heupdak is een van de vele dakstijlen die voor woningen worden gebruikt. De gemakkelijkste manier om aan een hip dak te denken, is door je een eenvoudig rechthoekig huis voor te stellen met vier vierkante muren.
Een heupdak helt aan alle vier de zijden naar boven en elk vliegtuig komt samen op de top of bergrug. De nok is de horizontale lijn die op het hoogste punt de lengte van het dak overspant. Kortom, de nok is het hoogste deel van uw dak en loopt horizontaal. De heupen zijn de schuine delen van het dak die vanaf de nok naar beneden reiken en samenkomen bij de muurplaten.
Zorgt voor een betere afvoer van regenwater Zadeldaken bieden huiseigenaren ook vaak veel meer zolderruimte dan heupdaken vanwege hun grotere hellingen. De steilere helling, gebruikelijk bij zadeldaken, creëert meer ruimte van de daktop tot de plafondbalken. Hoewel zadeldaken relatief eenvoudig te bouwen zijn en vaak voorgebouwd worden als spanten, hebben heupdaken meestal getalenteerde timmerlieden nodig om de vele verschillende hoeken en andere complexe geometrie van het dak correct te bepalen. Over het algemeen kost het veel meer materialen, tijd en architecturale ontwerpkenmerken om een hip dak te bouwen dan veel andere dakstijlen.
Deze factoren verhogen de kosten van heupdaken ten opzichte van andere constructiestijlen voor dakbedekking met 40 procent. Voordat u echter kiest voor een hip dak voor uw nieuwe op maat gemaakte woning, moet u rekening houden met de vele voordelen van een schilddak, dat we in de volgende sectie uitgebreid behandelen. Omdat er geen verticale wanden op een heupdak zijn, zijn ze beter bestand tegen hoge windkrachten. In plaats van harde wind te blokkeren, vermindert het schuine ontwerp van een heupdak de ophef- en schuifeffecten van de wind beter dan een zadeldak.
Bovendien vermindert de purloin-versteviging die gebruikelijk is bij heupdaken de druk op ruggen en heuphoeken, voor een betere balans tussen het algehele dakontwerp en een vermindering van de totale windbelasting. Omdat fascia over de uiteinden van elke heupdakspant is genageld, kunnen huiseigenaren met volledige heupdaken dakgoten rondom hun woning hebben. Dit maakt een veel completer dakafvoersysteem mogelijk dan ontwerpen met zadeldaken. Een reden voor ontwerpen met schokkende daken is dat ze een manier bieden om dakgoten op geveluiteinden te plaatsen.
Ten slotte leiden de hellingen van heupdaken water van alle delen van de daklijn naar de dakgoten. Omdat elke kant van een heupdak zorgt voor versteviging van de zijkanten ernaast, hebben deze daken een extreem stevig ontwerp. Ze zijn beter bestand tegen niet alleen harde wind, maar ook tegen zware sneeuwbelasting en andere ongunstige weersomstandigheden. Met een breed scala aan hoeken en vormen bieden heupdaken een ongeëvenaarde visuele aantrekkingskracht op de daklijn van uw huis.
Deze dakstijl geeft huiseigenaren ook de mogelijkheid om gewelfde plafonds in huis op te nemen. Zoals eerder opgemerkt, kosten heupdaken meer om te bouwen dan zadeldaken en andere veel voorkomende dakconstructiestijlen vanwege de toegenomen arbeid, materialen en algehele complexiteit van het dakontwerp. Vanwege hun inherente sterkte en aerodynamische ontwerp zijn heupdaken ideaal voor woningen in gebieden met harde wind of veel sneeuw. Ze werken echter ook goed in gebieden met meer gematigd weer, omdat de verschillende vormen en hoeken zorgen voor een dramatische flair aan de daklijn.
Hoewel heupdaken duurder kunnen zijn om te bouwen dan andere dakontwerpen en ze niet zoveel zolderopslag bieden, wegen de vele voordelen van dit dakontwerp vaak op tegen eventuele kleine nadelen. Het belangrijkste verschil tussen een zadeldak en een heupdak is dat alle vier de zijden van een heupdak naar beneden van het frame van de constructie hellen. Op een zadeldak zijn er slechts twee hoofdhellingen. Een heupdak bestaat meestal uit twee driehoekige dakstukken en twee trapeziumvormige dakdelen.
Omdat vier zijden van het dak tegen elkaar zijn gelegd, hoeven de steunen aan de binnenkant van de structuur niet zo sterk te zijn. Hoewel zowel heupdaken als zadeldaken kunnen worden gebruikt om prachtige architecturale stijlen te creëren, hebben zadeldaken meer ruimte voor decoratie. Een boxzadeldak lijkt veel op het standaard gevelontwerp, maar er is meer nadruk op het driehoekige deel van het dak. Als u uw woning wilt uitbreiden, is een zadeldak met toevoeging van een schuurdak een populaire oplossing.
Een schilddak (of schilddak) is een soort dakontwerp waarbij alle dakzijden naar beneden hellen naar de muren - waar de muren van het huis onder de dakrand aan elke kant van het dak zitten. Een heupdak is niet alleen moeilijk te ontwerpen, maar er zijn ook meer dakbedekkingsmaterialen nodig dan een zadeldak. U hebt lang niet de hoeveelheid materiaal nodig die nodig is om een zadeldak te bouwen zoals u dat bij andere daktypes zou doen. Bovendien moet u uw heupdak beschermen met ijs- en waterbescherming om het effect van sneeuwweer te beperken.
De dakstijl die u kiest voor uw woning kan van grote invloed zijn op hoe het er aan toe gaat in extreme weersomstandigheden. Het belangrijkste voordeel van zadeldaken en een van de redenen waarom ze zo populair zijn, is dat ze goedkoper zijn dan heupdaken. Als u op zoek bent naar zadeldaken en probeert uit te zoeken of dit de juiste optie is voor uw woning, dan staan wij voor u klaar. Als het zadeldak echter ook een dakkapel, heupen en valleien bevat, moet het dak ofwel van een dakspaan zijn voorzien of bedekt zijn met metalen dakspanen of een staande naad om toekomstige daklekken te voorkomen.
Hoewel een heupdak geen platte zijkanten heeft, heeft een zadeldak minstens één plat uiteinde, ook wel geveltop genoemd. .